Flottiljen

BRF Flottiljen består av 67 lägenheter från 1,5 rok på 53 kvm till 5 rok 159 kvm – ett flerfamiljshus i direkt närhet till Ålsta torg uppfört av Byggnadsfirman Viktor Hanson.

Husets särprägel är dess unika form som omfamnar gården i en uppåtstigande rörelse och annonserar torget. Huset stiger från fyra våningar i nordväst till sex våningar mot torget i sydväst. Denna höjdledsförskjutning, gestaltat i byggnadens skulpturala tak, accentuerar en arkitektonisk rörelse i byggnaden. Rörelsen skänker liv och karaktär åt huset.

Genom att reducera den exteriöra färgskalan – fönsterkarmar plåtar, puts, träpaneler och balkongfronter i en varm vit kulör hålls volymen samman och förstärker form och rörelse. Lika viktigt som den unika formen är husets möte med torget – entrén till Flottiljområde II. Genom att låta huset landa i en granitsockel i mötet med torgets stenmönster vävs materialen samman och blir en stolt portal till området och parken. Detta sammanhållna yttre är tänkt att stå i bjärt kontrast till entréernas färgstarka inre som i skymningen lyser likt kulörta lyktor.

Ljus är liv, och lägenheterna är ritade med tanken på att allt ljus skall tas tillvara. Alla lägenheter är genomgående eller ligger kring ett hörn vilket ger ljus och utsikt från minst två väderstreck. Den öppna planlösningen ger också ljuset möjlighet att strömma in genom lägenheten. Öppenheten mellan kök och vardagsrum ger luft, rymd och trevlig social samvaro. Kring de indragna balkongerna finns stora glaspartier, balkongerna sticker också ut en bit ifrån fasaden vilket både ger skydd och utsikt på samma gång. Med den indragna balkongen och entrébalkongen/uteplatsen har alla lägenheter möjlighet till utevistelse i två väderstreck.

Längs fasaderna på gården ligger en krans av privata uteplatser och entréer till lägenheterna i bottenvåningen. Våningarna ovanför har entrébalkonger som skapar både en horisontell och en vertikal rytm i huset. Balkongerna är korta med plats för utemöbler.

Fotograf: Peter Steen

Plats:Barkarby, Barkarbystaden, Järfälla
Byggherre:Viktor Hanson
Omfattning:67 lägenheter
Byggår:2014 - 2015
Landskap:Land Arkitekter